Väli-välikauden hanskaproblematiikkaa

Kaupallinen yhteistyö: Reima

Näköjään kaksi kertaa vuodessa me ollaan tällaisessa hassussa hanskaongelmatilanteessa: syksyllä kelien viilennyttyä ennen välikausihanska-aikaa. Ja sitten taas keväällä siinä vaiheessa, kun välikausihanskat tekee mieli jättää jo pois, mutta silti sää on liian kolea paljaille sormille.

Muuten homma on kyllä… …hanskassa, hehe. Varsinainen välikausihanskasuosikki meille on selvä: Reiman Askare on ihan paras. Toivon, että sitä on myynnissä ikuisesti. Sen ainoa miinus on se, että lähes kaikilla hoidossa on samanlaiset, joten sekoittumisen riski on akuutti :) Lisää siis värivaihtoehtoja Askare-hanskaan toivotaan täältä, terkut Reimalle!

Mutta mitä siis laittaa lapselle käsiin ulkoleikkeihin ja hoitoon just nyt tähän vuodenaikaan? Kun ei vielä ole hanskojen puolesta ihan välikausi vaan just se väli ennen välikautta.

Tuossa viikonloppuna juuri murisin, että tämä ei voi olla se järkevin lastenhanska. Tavallinen neuloshanska siis: noin sekunnissa läpimärkä ja likainen (ja siksi riisuttu pois kädestä).

Kuvan ottamisen jälkeen laitoin hanskat pesuun ja otin ne koneesta lähes yhtä ruskeankukertavina kuin ne sinne laitoinkin. Ja kuivuminen kesti ikuisuuden, maanantaiaamuna olivat vielä ihan kosteat. Äh.

Jo viime keväänä tästä blogikommenteissa juteltiin (täällä) ja A suositteli silloin softshell-hanskoja. Nyt kaivoin tuon vinkin muistista blogin kommenteista. Kiitos A, olet tosiaan henkilökohtainen hanskakonsulttini!

Sain tähän hanskakysymykseen liittyen Reimalta kokeiltavaksi neljä erilaista, Askaretta ohuempaa hanska/lapasmallia: Eriste (sormikas) ja Etappi (rukkanen) tuota A:n suosittelemaa softshelliä, sekä Osk (sormikas) ja Rasa (lapanen) fleeceä. Kokemusta on kertynyt tässä tietysti vasta muutaman päivän verran, mutta ajattelin kirjoittaa tähän tällaisen ihan ensituntuman plussat ja miinukset ja kysellä myös teiltä kokemuksia näiden kelien hanskapulmista.

Tässä Osk ja Rasa.

Perinteinen neuloshanska

Tällaisethan sitä periaatteessa lapselle laittaisi. Tai siis minä ainakin laittaisin. Mutta kun se lapsi sitten heti alkuun laittaa kätensä märkään ja likaan, niin… …no, sitten on sekunnissa läpimärkä hanska. Ei toimi siis yhtään – märkä käsi kylmettyy helposti, ja usein hanskat onkin otettu heti kastumisen jälkeen pois (tietysti) ja sormet ovat ihan jäiset.

Neuloshanska plussat
+ helppo ratkaisu
+ usein edullinen hinta

Neuloshanska miinukset
– kastuu heti
– likaantuu helposti
– kuivuu hitaasti
– typerä typerä typerä (mun aito mielipide)

*******

Eriste-sormikkaat

Kuvien perusteella ajattelin, että tämä on varmasti juuri sitä, mitä haen: vettähylkivät softshell-hanskat, ohuemmat kuitenkin kuin Askare – jesh! Laitoin siinä alkutuntumahuumassa hanskan jopa hanan alle, ja vesi siitä iloisesti vain ponkaisi pois. Ihan huippua! Sitten lapsi veti hanskat käsiinsä ja totesi iloisesti:
”Aaaa, onko tässä tarkoituskin, että sormet ei voi liikkua näissä?”

Haha.

Kyse on osittain toki varmasti alkujäykkyydestä, ehkäpä nämä pehmenevät käytössä. Mutta näkisin, että tämän mallin ongelma pienemmällä lapsella on se, että sormet ovat kuitenkin aika ohkaiset ja tuolla pienten sormien välissä on tällaisessa mallissa monta saumaa, mikä tekee hanskasta jäykemmän. Näppituntumalla sanoisin, että tämä on just hyvä hanska näille keleille…. …isommalle lapselle. Koululaiselle? Mutta juuri nyt en usko, että tämä malli vielä meillä jää käyttöön.

Eriste plussat:
+ just sopivat näille keleille
+ tosi hyvä veden hylkivyys
+ hylkii likaa
+ pitää tuulta
+ kivan tuntuinen pehmeä ohut vuori
+ isommalle lapselle varmasti hyvät (ja näin aikuisena itse tykkäisin itselleni)

Eriste miinukset:
– ainakin pienelle ja ohutsormiselle lapselle liian jäykät

*******

Etappi-rukkaset

No tässä on sitten materiaali sama kuin edellisesä sormikkaassa (isoa plussaa!), mutta malli on sormikkaan sijaan tuollainen lapasmalli. Tämä puolestaan ei tunnukaan sitten yhtään jäykältä, vaan oikein joustava ja mukava on. Tätä melkein lähtisin suositt… mutta sitten toisaalta: tämähän itse asiassa menee jo aika lähelle sitä Askare-hanskaa. Ja se Askare puolestaan on täysin vedenpitävä, kun taas tämä on vettä hylkivä materiaaliltaan, mutta ei niin hyvin (todennäköisesti saumoista) kuin Askare. Joten jos valitsee vain Askareen tai Etapin, niin ottaisin sitten kuitenkin (ihan ehdottomasti) sen Askareen.

Eli hmm… Onkohan näillä nyt sitten kuitenkaan käyttöä, kun ne Askare-hanskat kerran jo on…?

Etappi plussat:
+ samat plussat kuin Eristeessä JA
+ ei ole yhtään jäykkä

Etappi miinukset:
– tulee jo lähelle Askare-hanskaa eli herättää kysymyksen ”tarvitaanko me tätä”, kun Askare-hanskat meillä jo on

*******

Osk-sormikkat

”Jee, punaiset!”

No niin, lasten suosikit ovat sitten selkeästi löytyneet.

Hanskat on helppo pukea ja ne ovat ihanan pehmeät (joskin valitsin näköjään liian ison koon). Niissä on myös näppärä neppari, jolla voi nipsauttaa parin yhteen. Ja lämpöpuolikin on just tähän säähän hyvä…

….mutta mitenkäs käy sitten tämän vs. tavallisen neuloshanskan vertailussa. Onko tässä sitten kuitenkin ne ihan samat miinukset kuin neuloshanskassakin…? Päästiinkö vaan ojasta allikkoon?

Ujutin Osk-hanskan käteeni ja lättäsin sormeni märälle tiskipöydälle. Hmm. Pari lätäkköä siinä töpsyttelin ja sitten alkoi tuntua kosteus läpi. Halusin sitten kokeilla hanskaa kokonaan märkänäkin, joten avasin hanan ja laitoin käden alle. Totta kai siitä tuli märkä, mutta hanska ei tuntunut mitenkään epämiellyttävältä käteen silti. Mutta ihan selkeän märkä se kuitenkin oli.

Tein tuon uittamisen myöhään illalla, ja seuraavana aamuna (tänä aamuna) hanska oli ihan täysin kuiva. Eli se ainakin plussaa, vaikka fleece-hanska muuten ei ollutkaan ihan juuri sitä, mitä alun perin hanskalta (vedenpitävyys, likaahylkivyys) kaipasi. Kuivuu siis nopeasti.

Osk plussat:
+ pehmeät ja miellyttävät
+ lämmöltään sopivat näille keleille
+ kuivuvat nopeasti
+ neppari, jolla hanskat saa yhteen

Osk miinukset:
– eivät ole vedenpitävät

*******

Rasa-lapaset

Oskin ”pari” (samaan tapaan kuin Eriste-Etappi) on lapasmallinen Rasa – ja meillä kolmivuotias halusi nämä heti itselleen käyttöön. Lapanen on miellyttävän pehmeä ja helppo lapsen pukea itse, ja siinä on myös tuo samanlainen neppari yhteenkiinnittämistä varten. Materiaalin haasteet (ei pidä vettä) kuitenkin samat kuin Rasassa, eli näitä ei ole tietenkään tarkoitettukaan vedenpitävyyttä vaativaan käyttöön.

Rasa plussat:
+ samat kuin Osk-hanskoissa
+ pienemmälle lapselle helpommat pukea kuin hanskat
+ soveltuu myös alushanskoiksi

Rasa miinukset:
– samat kuin Osk-hanskoissa

Fleecestä mainittakoon vielä tietysti mikromuoviongelma, eli tiedän useammankin fleeceä ekologisista syistä boikotoivan ihmisen. Kannattaa silti muistaa, että mikromuovit eivät ole vain fleecen ongelma vaan kaikkien synteettisten kuitujen. Reimalla on tällä hetkellä käynnissä tutkimukset, että kuinka paljon mistäkin materiaalista irtoaa mikromuoveja, ja heillä materiaalivalintojen avulla pyritään minimoimaan niiden joutumista ympäristöön. Jos fleeceä käyttää, sitä kannattaa pestä harvoin ja hellävaraisella ohjelmalla ja kuivata narulla (rumpu irrottaa kuituja). Reiman koko vastaus ”fleece-ahdistukseen” viime kevään postauksen kommenteissa täällä. Mutta näitä on toki hyvä miettiä.

*******

Ja mitäs lapsille lähti sitten esimerkiksi tänään hoitoon?

No he laittoivat aamulla nuo Osk-sormikkaat ja Rasa-lapaset. Olimme jo ovella lähdössä, kun nappasin mukaan kuitenkin vielä nuo neuloshanskatkin – varalle, jos aamun käsineet kokonaan kastuisivat ensimmäisellä ulkoilulla. Hoitopaikassa on jo valmiina varalta odottamassa myös Askare-hanskat ja kurahanskat.

Ja luultavasti kun heidät haetaan hoidosta, he ovat taas kuitenkin paljain käsin (hanskat jossain päin pihaa) ja sormet kylminä. Hah!

Ehkä pitää vaan odottaa Askare-aikaa, sitten on taas helppoa :)

Mitä teidän lapsilla on käsissä näillä keleillä? Paljain sormin vai välikausihanskoilla? Ja onko joku keksinyt patenttiratkaisun tähän väli-välikauden hanskatilanteeseen?

34

You Might Also Like

  • Heispi
    28.9.2017 at 15:02

    Tämä on vaikee aika! Mulla on niitä neulehanskoja vaan taskut täynnä. Vaihdetaan ja vaihdetaan.

    Softshellin mikromuoviongelma on tosiaan ihan sama kuin fleecelläkin, eli se neulehanska on siinäkin mielessä paras kuitenkin.

    • krista
      28.9.2017 at 15:06

      Mä kans meinasin jo, että pitääkö vaan ostaa kymmenet neuloshanskat :D Mutta kun ne on tosian märät ainakin näillä meidän tyypeillä h-e-t-i eikä voi ihan hoitoonkaan menessä sanoa hoitajalle, että vaihtakaa noiden kahden lapsen hanskat viiden minuutin välein ja muistakaa laittaa ne kuivuriin ennen seuraavaa ulkoilua :D Ei vaan oikein toimi hoidossa sekään :D Oon kurkkinut nyt muita lapsia, ja aika monella näyttäis olevan joko paljaat sormet tai sitten tuollaiset lapasmalliset softshellit (Etappi tai vastaava)… Mutta joo, hankala aika on! Yllättäviä hankaluuksia, mutta kohtahan se taas ratkeaa kun tulee välikausihanska-aika :D

      • Heispi
        29.9.2017 at 12:32

        Meillä on muuten yleensä villaiset lapaset käytössä. Ne ei tunnu niin pahasti märiltä, vaikka olisivatkin märät.
        Toki toi hoidossa olo on eri juttu.

  • Karoliinan
    28.9.2017 at 15:22

    Rukka merkiltä vuorelliset kurahanskat!

    • krista
      28.9.2017 at 15:33

      Aaa ai sellaisiakin on? Näppärää etenkin viileämmille keleille! Kurahanskat meillä tosiaan jo onkin (tosin vuorettomat), mutta siellä on tarvittaessa hanskat alla, mutta niitä tuntuu hassulta pitää tällaisella (just nyt täällä) periaatteessa sateettomalla säällä. Sit suoralla sateella tai suoraan sateen jälkeen tietty kurikset. Käytättekö te kuivallakin tuollaisia? Tietty jos ne on mukava, niin nehän on varmaan oikein hyvät ja monikäyttöiset!

      • Karoliinan
        28.9.2017 at 18:59

        No itseasiassa melko usein myös Reiman Poimii -nimiset vk-hanskat käytössä kylmällä ja pienessä kosteudessa. Noi neulehansikkaat tuntuu ihan turhilta :D aina niissä kuitenkin jäätyy käsi tai jos ei jäädy niin kastuu.

        • krista
          28.9.2017 at 19:28

          Joo, tuttu hanskamalli, meilläkin oli noi tytöillä ekana välikausihanskana! Sen etu pienemmille lapsille on se vetskari, joka helpottaa pukemista! Tosi hyvä ”ensivälikausihanska”!

          HIh ja kyllä, noin niillä neuloshanskoilla just käy :D

  • Rakkautta
    28.9.2017 at 15:30

    Meillä on ihan itseneulottuja lapasia lampaanvillasta, jossa on yhä lanoliinia. Eivät pidä vettä, mutta hylkivät sitä ja eivät tunnu märkinäkäön kylmiltä. Materiaali myös biohajoavaa, joten itselleni hyvä valinta eettisestikin. Koetin myös pohtia mitä lapseni oikein tekee väärin/oikein, kun hanskat eivät ole oikeastaan märät aktiivisista pihatouhuista huolimatta. Usein laitetaan tietty ihan kurarukkaset, jos on tosissaan märkää, mutta ei tuolla mokomalla näpit kyllä juurikaan kastu muutoin. Ihmeellistä kun asiaa yhtään ajattelee!

    • krista
      28.9.2017 at 15:35

      Oi, kuulostaa ihanalta!

    • Kaisamaisa
      29.9.2017 at 10:33

      Meillä on myös näin, en oikeastaan ollut edes tajunnut että voisi olla tällainen väli-välikauden hanskaongelma :D.
      Villatumput laitetaan aamulla käteen ja kyllä ne ehkä vähän kostuvat mutta ei nyt mitenkään märäksi, niin että niitä sen takia pitäisi riisua.
      Se varmaan riippuu jotenkin leikkien laadusta, ehkä? Meillä leikitään hiekkalaatikolla ja kiipeilytelineissä.

      • krista
        29.9.2017 at 11:26

        Joo varmaan leikkien laatu vaikuttaa paljon! Meillä mm. ”tehdään keittoa” eli vettä, rapaa ja kasveja, ja sitä sitten lääräillään astioista toisiin :D :D :D

        Ja oikeastaan meillä tämä pulma tuli esiin vasta päivähoidon myötä, eli kotioloissahan niitä hanskoja on helpompi vaihtaa ja tulla vaikka sisään siinä vaiheessa, kun sormet on kylmät. Tai ainakaan en muista kokeneeni tästä ongelmaa ennen kuin Silvan kanssa silloin, kun aloitti hoidossa ja nyt molempien kanssa.

  • Mippanen
    28.9.2017 at 15:49

    Tämäpä tämä, ainainen hanskaongelma. Meillä lapsi on vielä sellainen helposti hikoava, niin suurin osa välikausihanskoista on liian paksuja. Itse olisin lapselle vailla hanskaa, jossa ei olisi välttämättä vuorta juuri laisinkaan, mutta ne olisivat kuitenkin vedenpitävät. Ja kuitenkin siis ihan hanskat, ei kura-sellaiset. Softshellitkin ovat omasta, ja lapsen, mielestä aivan turkasen kuumat, jolloin ne lentävät nopeasti pois kädestä.

    • krista
      28.9.2017 at 15:54

      Joo noi softshellit on kyllä kivat, mutta VÄHÄN viileämpään tosiaan kuin tämä tän hetkinen Helsingin sää. Kohta tulevat fleecehanskoissaan kotiin, saas nähdä ovatko märät :)

  • Jenna
    28.9.2017 at 15:55

    Minäkin oon ehdottomasti sitä mieltä, että Askare on paras välikausihanska ikinä. Ainoa miinus on korkea hinta :/ Myös talvella meillä suositaan Reimaa. Mutta näillä keleillä meillä on ollut käytössä Molokidsin kuorihanskay, koska ne on ohuemmat ku Askareet. Ne on pelkät kuorihanskat ilman vuorta. Nekin kyllä uutena sikakalliit, mutta olen ostanut nuo käytettynä muutamalla eurolla.

    • krista
      28.9.2017 at 16:17

      Joo tuo Askare on välikausihanskapuolella (mulle) vähän niin kuin Wetter/Patter välikausikengissä – silleen, että ”oon jo löytänyt parhaat, niin ei tarvitse kokeilla muuta” :D Vinkkinä: Askarettakin taitaa olla välillä myös alessa eli niistä kannattaa bongailla seuraavia kokoja jo ennakkoon, jos sattuu huomaamaan :)

  • K
    28.9.2017 at 16:35

    Entäs lasten puutarhakäsineet, joissa kumiset sormet ja kämmen, mutta muuten kangasta? Ei ehkä niin kuumat, mutta pitää jonkun verran kosteutta.:)

    • krista
      28.9.2017 at 16:53

      Hihi, luova idea! Mutta hyvä! :D :D :D

    • Nanna
      29.9.2017 at 07:16

      Kaupanalalla työskennelleenä ja vastaavia työhanskoina käyttäneenä totean, että tämmöset hanskat tuntuu tosi kylmiltä kun tuo kumi jotenkin varastoi kylmyyttä itseensä…

  • Katri
    28.9.2017 at 17:01

    Miten sitä ennen oikein pärjättiin, ajatteli tuleva äiti, kun tätä luki.

    Vaan meillä oli kyllä käytössä juurikin mummon neulomat lapaset! Eihän ne litimärkänä kivat olleet, mutta kestivät kyllä vaikkapa keinun naruista tulevan kosteuden. Minun lapsuudessa muita leikkivälineitä ollutkaan ;)

    Kuraleikkeihin sitten ne kurarukkaset ja hienosteluun (kouluun) neulesormikkaat.

    • krista
      28.9.2017 at 17:30

      Hihi, totta – ja kun mun äiti oli lapsi, ei kaikilla lapsilla (ennen kouluikää) niiden perheessä ollut edes kenkiä! :D Ihan uskomatonta, mutta totta kuitenkin; niin vähän aika sitten ihan meidän maan historiassa! Mutta siis näinhän se on; näissä ei ole kyse tietysti mistään VÄLTTÄMÄTTÖMYYKSISTÄ, mutta toisaalta sellaisista mukavuusjutuista: on mukavampi ulkoilla, kun on siihen suunnitellut varusteet. Mutta jos ajatellaan esimerkiksi espanjalaisia lapsia, niin eihän niillä tuollaista vedenpitävää ole ollenkaan – he kun pysyvät sateella sisällä :D Mutta kun nyt esimerkiksi hoidossa ulkoillaan säällä kuin säällä, on mun mielestä kiva, että ne varusteet on kohdillaan. Toisaalta ”hienosteluvaatteiden” osalta sitten meillä jätetään hankinnat hankkimatta eli ei osteta mitään ”näillä ollaan nätimmin” -vaatteita vaan mennään samalla teknisellä niin hoitopaikan pihat kuin kauppareissut.

      Hitsi itsekin mietin hanskojani lapsena ja en muista kyllä oikein muuta kuin ämmin kutomat villalapset mullakin, ja monet kerrokset lapasia päällekkäin. Joskus oli yksittäisiä ostokintaita, mutta ei todellakaan mitään teknistä siihen aikaan ollutkaan. Toisaalta muistan AINA, että mulla oli ihan sormet jäässä! Mutta Kuusamossa oli tietysti tosi erilainen ilmasto kuin täällä: silloin oli kylmempää ja kuivempaa talvella (kuivassa lumessa lapsetkin pysyivät kuivina), kun taas täällä (syys)talviaika (talvellahan me ollaaankin siellä Espanjassa joten talvivaatteita ei hankitakaan) on märkää märkää märkää ja vielä kerran märkää :D

      • K
        28.9.2017 at 20:47

        Joo ei täällä Britanniassakaan hanskoja juuri näy lapsilla, talvellakaan, vaikka on märkää ja kalsean kylmää. Muutenkin lapsilla vähän päällä ja hyvin näyttävät silti pärjäävän eli kaipa siihenkin tottuu. Omalla lapsella nyt kuitenkin on vedenpitävä haalari tarhassa, että on kivempi kastumatta leikkiä.

    • krista
      28.9.2017 at 17:35

      Ja tulevalle äidille vielä muuten mielenrauhanluontiin lisäyksenä, että näitähän ei siis tarvitse vauvelin kanssa ajatella piiitkään aikaan: eka riittää ne äitiyspakkauksen kintaat ja lisäksi meilllä oli Ruskovillan villahanskat (sellaiset sormettomat) ja itsekudottuja villavastaavia – ennen kuin lapsi sit konttailee itse tuolla maassa, niin näitä väli-väli-välikausiasioita ei tarvitse juurikaan ajatella. Ja yksi iso steppi on tietysti sitten vasta aikanaan päivähoidon aloittaminen; siihen asti voi lähteä sisälle jos huomaa, että lapsella alkaa sormia palella, mutta sitten kun on hoidossa, niin pitääkin pystyä menemään sitten ryhmän meiningissä eikä jokaisen lapsen lämpö/kuivuustilannetta pysty tietystikään kukaan vahtimaan.

      Eli useamman vuodenkin voi varmasti vielä huokaista ennen kuin alkaa tulla nämä ajankohtaiseksi <3

  • Emmi
    28.9.2017 at 19:53

    Mä mietin tätä samaa kun meillä taapero vihaa vk-hanskoja. Hän istuu maassa kädet ojossa ja huutaa. Mutta lapaset on ihan fine hänen mielestään. Törmäsin netissä PUL-kankaasta tehtyihin lapasiin joihin vuoren pystyi itse valitsemaan. Nämähän ei tietty ole vedenpitävät mutta ainakin meidän ruokaessut samasta kankaasta saa ihan huolella pitää veden alla että kastuvat. Tähän kauteen en enää jaksa hankkia näitä mutta kevääksi voisin ajatella uudestaan.

    • krista
      28.9.2017 at 19:57

      Hei ja se voi olla, että tuo välikausihanskakammo myös väistyy seuraavaan kauteen mennessä! Meillähän Seela yksi syksy totaalikieltäytyi kuravaatteista, ei edes suostunut menemään lähelle :D Mutta sitten keväällä jo meni ihan ilman ongelmia, nyt ei tuollaista (onneksi!) enää muistakaan :)

  • Halimamma
    28.9.2017 at 20:17

    Neulossormikkaat, ja sitten jos on kostea ilma niin pienemmällä (3-vuotiaalla) kurahanskat siinä päällä. Isompi (5v) osaa jo varoa hyvin, eikä hanskat yleensä kastu. En koe tarvetta tämän kummemmille hanskoille vielä, enkä itse asiassa oo harrastanut ees mitään välikausihanskoja, vaan neulossormikkaista siirrytään sitten kurakintaiden kautta talvirukkasiin.

    • krista
      28.9.2017 at 20:30

      Oho, vau! Meillä noi välikausihanskat on se vuoden aikana eniten käytössä oleva hanska ja kurahanska se vähäisin (ne on vain hoidossa täyssateella) – mutta johtuiskohan tää sit siitä, että meillä noi Askareet on vedenpitävyytensä ansiosta käytössä myös silloin, kun lapsella vois myös olla vaihtoehtoisesti kurahanska ja alushanska…?

      Mutta siis ihan mahtavaa, jos teillä tällaista ongelmaa ei ole! Toivon, että ei ois meilläkään :D

  • AM
    28.9.2017 at 20:40

    Eriste-hanskat on loistavat! Meillä niitä on koululaisilla ja mulla. Ostin ne kesällä ensin 10-vuotiaalle, jolle Askareet ei enää käyneet, mökkivenematkoja varten ja toki kaikkeen muuhunkin käyttöön. Itsekin tykkään käyttää niitä moottoriveneessä, kun pitävät tuulen ja sateen ja varsi on tarpeeksi pitkä. Myyjä taas sanoi niiden olevan hänellä lähinnä pyöräillessä. Tässä syksyn edetessä tulee taatusti käytettyä niitä itsekin kaikessa ulkoilussa.

    • krista
      28.9.2017 at 20:54

      No hei kiva kuulla! Mulla tulikin noista sellainen fiilis, että koululaisikäiselle (ja aikuiselle!) noi vois olla just hyvät! Hei kun teillä on kokemusta noista: pehmeneekö ne käytössä? Eli kannattaisko sitkeästi houkutella Silvaa käyttämään niitä ja parin päivän päästä ne oiskin joustavammat…? Kun nehän ois idealtaan tosiaan just sitä, mitä etsitään!

  • Sandei
    28.9.2017 at 20:40

    Meillä on 4-vuotiaalla käytössä nämä https://polarnopyret.fi/2-6v/hatut-hanskat/glove-inner-solid-preschool-black-89784?___SID=U Ovat mukavan napakat ja pitävät jonkin verran vettä kämmenen puolelta. Paremmat siis kuin perusneuloshanskat (ja yhdyn jokaiseen sanaasi niistä perkeleistä!). Popilla näyttäisi olevan myös fleece-hanskat joissa vettäpitävä osa kämmenpuolelta, mutta emme ole sellaisia vielä testanneet. Yksivuotiaan hanskaongelmaan en kuitenkaan ole vielä ratkaissut ja hän on sitten niiden märkien neuloshanskojen kanssa siellä päiväkodissa. Taidan kuitenkin käydä huomenna kaupoilla katsomassa muitakin vaihtoehtoja.

  • A
    28.9.2017 at 20:54

    Heh, hanskaekspertti täällä :D

    Meillä on ehdottomat noi softshell-hanskat näihin keleihin (meillä on ollut Reiman Eriste (ja joku toinen vastaava) koossa 3 ja 4, pienemmistä kokonumeroista en tiedä miltä tuntuvat). Notkeampi ja ohuempi (=kylmempi) vaihtoehto on ollut Jesper Juniorin Jonathan softshell-hanskat (ne vaan kuluu nopeammin). Ainut huono puoli mitä keksin noista Reiman hanskoista on se, että jos (kun!) lapsi jostain syystä saa hiekkaa sisäpuolelle (don’t ask me why, mutta säännöllisesti siellä on kasoittain hiekkaa vaikka aiheesa on keskusteltu). Sitä hiekkaa ei niistä pienistä sormista saa ulos kuin kääntämällä yksitellen nurin ja se on pitkällinen äärimmäisen rasittava pulma…uh.

    • krista
      28.9.2017 at 21:01

      No hitsi! Onko teillä ollut sitä ”jäykkyysongelmaa”, tai ovatko pehmenneet käytössä? Meillä nuo hanskat on kokoa 4, mietin nyt sitäkin, että otinkohan liian isot…? Nyt mun tosiaan tekisi mieli antaa noille toinen mahdollisuus, kun ne ois tosiaan just sitä, mitä me etsittiin!

      Hih laittaakohan se hiekkaiset kädet sinne sisään…? Joo voin kuvitella, että noita vuoria ei tuolta mielellään alkaisi kääntelemään :)

      • A
        29.9.2017 at 21:19

        Mä luulen että hiekka päätyy sinne kun hanskat viskataan pois hiekkalaatikolla ja sit vielä hiekkaiset sormet perään.

        Meillä noi hanskat on olleet tykätyt ihan ekasta kerrasta lähtien kun ne on vedetty käteen (”nää on ihanan pehmeät sisältä, äiti”, vertailukohtana oli silloin ne Jonathanin hanskat joissa ei oo erillistä vuoria), mutta kyllähän ne käytössä silleen muotoutuu käyttäjän käsiin (ts. jos alkuun joutuu vähän säätämään että sormet menee oikeisiin koloihin, niin muutaman kerran jälkeen ne sujahtaa kuin itsestään). Eli ehkä kannattaa antaa vielä toinen mahdollisuus (vaikka tottahan lapset ja sormet on erilaisia, meillä noi sopii tosi hyvin). Niin ja nyt kun ikää on se vajaa 5,5v. niin rukkaset alkaa olla jo vähän lällyt (vaan kylläpä meillä kaapissa noita Askare-rukkasia odottaa tosi toimia, niitähän kun käytetään suurinpiirtein koko talvi jossei oo kunnon pakkasia, kylmemmillä keleillä kun musta on rukkaset lämpimämmät kuin sormikkaat ja itsekin käytän tumppuja sit :D).

  • Lila
    28.9.2017 at 22:28

    Meillä olleet nuo eriste-hanskat noin kuukauden käytössä. Pari asiaa huomioinut niistä…eli vaikea laittaa käteen, 3,5-vuotias ei oikein itse saa ja avustamanakin vaikeuksia saada käteen. Lisäksi olen ollut huomaavinani, että kädet ovat olleet viileät, vaikka luulisi, että olisivat ihan lämpimät. Popin vastaavat tuntuvat paljon notkeammilta, mutta eivät pidä kyllä vettä juurikaan. Eriste-hanskat ainakin toistaiseksi pitäneet veden.

    • krista
      29.9.2017 at 11:49

      Mä yritin tarjota noita Eriste-hanskoja Silvalle taas tänä aamuna käteen, ja meni (tällä kertaa) ihan hyvin käteen, mutta sitten hän taas totesi, että ”ei näitä, liian jäykät”. Laittoi nuo fleece-hanskat (ja eilen ne olivatkin säilyneet ihan kuivina) ja ne on kuulemma ihanat. Ehkä me yritetään niitä Eriste-hanskoja tässä tulevana viikonloppuna vielä vähän ”kesyttää”. Koska tosiaan vedenpitäviltä ja hyviltä vaikuttavat muuten! Tai sit mennään vaan fleecellä eteenpäin :)

  • Lilah
    28.9.2017 at 22:44

    Villalapaset on aika hyvät kuten joku muukin kirjoitti. Samoin merinoneuloksesta ommellut lapaset. Likaantuvat toki, mutta lämmittävät kosteinakin toisin kuin keinokuituiset tai puuvillaiset neulossormikkaat. Tai ohut merinolapanen ja päälle kurakinnas, jos on lotrauspuuhia luvassa. Välikausikintaat odottaa vielä vähän viileämpiä kelejä. Niitä tosin käytetään myös pikkupakkasilla ja alle laitetaan vain ne merinolapaset.

    1,5v käyttää jo nyt välillä välikausikintaita kun on vielä välillä tuollainen kököttäjä ja palelee herkemmin. 3,5v toohottaja ei vielä millään laittaisi hanskoja käteen. Kädet myös pysyvät hyvin lämpiminä kun laittaa vähän enemmän vaatetta muuten. Kylmät kädet kun kuitenkin kertovat aina siitä, että elimistö estää lämmönhukkaa vähentämällä ääreisverenkiertoa. Kun muualla kropassa on vaatetta vähän liikaa, hiussuonet laajenee ja verta kierrätetään tehokkaasti sormiin asti.

  • Veera
    28.9.2017 at 22:57

    Villa ja villasekoite sormikkaita ja lapasia meillä käytössä, jos ei ole välikausi hanska keli. Ne ei tunnu samalla tavalla kosteilta käteen ja lämmittää vaikka olisivat vähän märät. Meille ostettiin viime syksynä kahdelle lapselle nuo samat Reiman softshell sormikkaat, kun löytyi mukavasti ihan pientäkin kokoa. No kumpikaan ei tykännyt niistä. Tänä vuonna uusi yritys ensimmäisellä kerralla 5min ulkoilun jälkeen hanskat märät. Ei jatkoon.

  • Annu
    28.9.2017 at 23:06

    Vuorelliset kuralapaset, puuvillalapaset tai sormikkaat….tai sitten vaan paljain käsin.
    Jälkimmäinen vaohtoehto on todettu helpoksi :) Meillä ainaki eskarilainen osaa jo itse riisua hanskansa pois leikeissä jossa vaara että ne kastuu…sitten 3,5v tykkää kuriksista niin kauan kuin pitää saada näprätä jotain pientä ja 1v nyppii hanskat kuin hanskat pois alta aikayksikön. Meillä saavat olla ilman hanskoja niin kauan kuin mittarin lähentelee nollaa, tai itse tulevat sanomaan että palelee. Tämä aika vuodesta on tosi hankala! Suht lämmintä, mutta kosteaa vaikka ei sataisikaan…ehkä myös pienimmäisen iällä vaikutus hankaluuteen. Onneksi pipo sentään pysyy päässä!

  • sandels
    29.9.2017 at 08:12

    Meillä ihan parhaaksi todettu Lassietec-välikausihanskat. Vedenpitävät, sopivan ohuet jo näille keleille, joustavat, napakka kuminauha ranteessa ja mikä parasta, maksavat Prismassa vähän reilun kympin. :)

    • Jokunen
      29.9.2017 at 13:04

      Meiltä myös ääni Lassietec-hanskoille! Jos on oikein kuiva ja lämmin keli, niin sit neulesormikkaat tai -lapaset. Nuo Lassietec-hanskat taitaa olla Reiman merkki myös. En ole ikinä Askareita (tai muutakaan Reimaa ostanut), joten en tiedä ovatko vielä paremmat kuin Lassiet, mutta meillä suositaan kyllä paljon Lassie ja Lassietec-vaatteita muutenkin, kun ovat kohtuuhintaisia, toimivia ja löytyy lähimarketeista. :)

  • riikka
    29.9.2017 at 11:38

    Meillä koululaiset käyttävät vielä neulesormikkaita. Taitavat olla nipuissa myytäviä akryylisiä, niitä saa kyllä villasekoitteisinakin (esim. polarn o pyretiltä). Neulesormikkaat on niin halpoja, ettei kovasti harmita jos niitä katoaa. Ja mahtuvat helposti takin taskuun, kun ne kuitenkin jossain vaiheessa riisutaan pois.

    Kylmemmille keleille on Reiman vedenpitävät välikausihanskat. Sormikasmallia tietysti, koska rukkaset on vauvoille. =D

    Meillä on ollut myös fleece- sormikkaita, muta niissä oli toisen lapsen mielestä liian jäykät saumat. Softshell-sormikkaat (muistaakseni Jonathan-merkkiset) jäivät käyttämättä samasta syystä.

  • Paula
    29.9.2017 at 14:17

    Villalapaset ja -sormikkaat meillä kans käytössä, läträyskeleillä päikyssä varmaan puetaan kurahanskat päälle mut perustouhuissa noilla kyllä pärjää hyvin. Yhet puuvillasormikkaat oli joskus mut ne kyllä meni kestolikasiks ja kulu puhki.

  • hanskamaakari
    1.10.2017 at 10:35

    Meillä käytössä puuvillaiset sormikkaat ja lapaset, joihin olen sulattanut Fjällrävenin takkivahaa. Ei niistä täysin vedenpitävät tule, mutta erittäin vettähylkivät kuitenkin, puhdistuu helposti, on kevyet käteen. Puen siis hanskat omiin käsiini (venyvät äärimmilleen) ja hinkutan sitä vahapalaa raivokkaasti käsien välissä. Sitten silitys. Vahapala (10e) kestää varmaan lapsenlapsenlapsillekin, joten aika halpa menetelmä.

    • krista
      1.10.2017 at 10:41

      Oho, vau!!! Hitsi tuota pitäisi kokeilla! Mitäköhän noille fleece-hanskoille (tytöt on nyt tosi ihastuneita niihin) tapahtuisi tuollaisessa käsittelyssä…?

    1 2